Internationaal vergelijk

Ben doende een excursie naar Vlaanderen te organiseren. Want het kan geen kwaad om in het Jaar van de Boerderij de kans te benutten om “door een internationaal vergelijk een scherper beeld te krijgen van de omgang van agrarische erfgoed in Nederland.” We zijn soms somber over wat er in Nederland aan de hand is met erfgoed en met agrarisch erfgoed is het helemaal hopeloos gesteld. Die indruk krijg je. De overheid is er alleen maar om via leges, procedures en voorschriften ons het leven zuur te maken, in ieder geval alles tegen te houden.
Dan België, daar is alles regelvrij lijkt het; dat zouden we hier moeten hebben. Spreek je in de voorbereiding Belgen, Vlamingen dan hebben ze het vooral over hoe overheden (gewest, gemeenschap, provincie, gemeente, intercommunale) en organisaties zich al dan niet met erfgoed bezighouden. En niemand die het goed doet.
Men kijkt graag naar de manier waarop we dat in Nederland doen: zorg, betrokkenheid, lef en de inzet van bewoners, liefhebbers en overheden.
Komaan, alle reden om van elkaar te horen hoe het werkelijk zit en weer eens trots te zijn op hoe goed we het doen. Ook in de Tour.

Gerard Hendrix