Een interessant dilemma

Op de discussie tijdens de Ervendag – het sterk ingekorte ochtendprogramma op 6 september – kwam ik een ogenschijnlijk simpel dilemma tegen.
Op rijksniveau worden erven/boerderijen gezien als x speldenknoppen in een landschap. Men doet generieke uitspraken over wat zou moeten gebeuren.
Provincies tellen de boerderijen. In Overijssel 23.000 en de omgevingsvisie geeft aan wat de ideale ontwikkeling per regio zou zijn. Ze ontwikkelt instrumenten ter ondersteuning
De gemeente tobt met al die boerderijen waarmee wat zou moeten gebeuren maar voelt zich beperkt én geholpen door het bestemmingsplan. Voor de gemeente gaat het nog vooral om adressen en soms – maar dan zijn het al problemen – met gezichten.
Op het laagste niveau gaat het om mensen die een bedrijf beëindigen, beginnen, willen wonen, willen verkopen; kortom oplossingen zoeken.

Bovenin de hiërarchie zit het meeste geld, onderin de meeste power. Bovenin beschrijft men in abstracto, onderin de hiërarchie zoekt men naar concrete oplossingen. Bovenin is men tevreden als het probleem in kaart kan worden gebracht, onderin als het wordt opgelost.
Never the twain shall meet?

Gerard Hendrix

Tags: