De kop is er af

Het Jaar van de Boerderij is geopend. Gelijk met de Verlichte Boerderijenroute door de Hoeksche Waard west opende Cees Veerman het Jaar. Dank aan iedereen die mee-organiseerde, vooral Lyanne de Laat en Willy Spaan.
Het was een drukbezochte bijeenkomst in de kathedrale ontvangstruimte van museumboerderij 't Hof van Assendelft in Heinenoord. Ruim 250 mensen waren aanwezig. Een goed georganiseerde bijeenkomst met gebak-met-logo JvdB, Hoeksche Waardse wodka (na afloop), Hoeksche seuters - bij een etentje voor het bestuur van AEN vooraf -. Om ons helemaal 'gebiedseigen' te maken, hoorden we tijdens de verlichte tocht per bus een grote hoeveelheid namen van families en boerderijen in de polders. We zagen heel verschillende boerderijen, gaaf, minder gaaf, ouder, jonger, diverse stijlen, functies.
Want dat is waar we bij Herbestemming mee te maken hebben, heel veel verschillen. Generaliseren is moeilijk, want - om in de woorden van Cees Veerman te spreken - de boerderij moet je bekijken als een bedrijf, als een cultuurgoed en als een deel van het landschap. Alles is uniek.
We gaan er mee aan de slag.

Gerard Hendrix