Veranderingen in het boerenleven tussen Vecht en Eem

Tien jaar na het Jaar van de Boerderij 2003, besteedt Agrarisch Erfgoed Nederland dit jaar aandacht aan De historische boerderij in een veranderend landschap.
De Open Dag die Tussen Vecht en Eem in samenwerking met de Historische Kring Nederhorst den Berg organiseert, sluit mede hierop aan met het thema Veranderingen in het boerenleven tussen Vecht en Eem.
Tevens viert de HK Nederhorst den Berg dit jaar haar 25-jarig bestaan.

Programma

10.00 uur: Lezing van dr. Simon M. van den Bergh, cultuurhistoricus bij het Gelders Genootschap, over Veranderingen in het boerenleven tussen Vecht en Eem vanaf de 19e eeuw.

Vervolgens Lezing van mw drs. Emke Raassen- Kruimel, voormalig hoofd museum Singer Laren, over Boerenleven gezien door ogen van schilders rond 1900 in met name Laren en Blaricum.

12.30 Lunch in de Bergplaats, Kerkstraat, tegenover de Willibrordkerk

Middagprogramma:
Diverse excursies naar keuze:
A. Wandeling met gids door de oude kern van Nederhorst den Berg naar en rondleiding in wasserij Lamme Textielbeheer.
B. Varen over Spiegelplas met uitleg “van polder tot plas” door gids en rondvaart bij Fort Hinderdam.
C. Bezoek aan Boerderij de Horst van fam. Voshaart en aansluitend uiteenzetting Bewonersvereniging Horstermeer.
D. Stevige wandelexcursie naar de Vecht, per veerpont naar Nigtevecht alwaar gidsen rondleiden en via Petersburgseweg terug (goed schoeisel aanbevolen).

Ca 16.30 Afsluiting op Kasteel Nederhorst, Slotlaan 3, 1394 BK

12 oktober 2013 (Hele dag)

Plaats: Willibrordkerk, Kerkstraat 30, 1394 CX te Nederhorst den Berg.
Parkeren op parkeerplaats bij muziektent

Deelnemers wordt verzocht zich schriftelijk aan te melden bij: Penningmeester van TVE, Rostocklaan 7, 1404 AD Bussum of per e-mail: penningmeester [at] tussenvechteneem.nl met vermelding van excursie van voorkeur.
De aanmelding wordt definitief na overmaking van de bijdragen op de betaalrekening van de ING-bank nummer 389 2084, t.n.v. Penningmeester TVE, Bussum met vermelding van Open Dag.