Hooidag Natuurhoeve

De Natuurhoeve organiseert bij goed weer op zaterdagmiddag 6 juli de Hooidag. Iedereen wordt voor dit oer-Hollandse spektakel uitgenodigd om een handje mee te helpen bij één van de Natuurhoeve boeren in het Groene hart. Hooi is goed voor de koe, maar voor de boer een inspannende klus, daarom is alle hulp welkom. Onder het motto van vele handen maken licht werk, wordt het hooi binnengehaald van het land. Afsluitend is er nog een borrel met toetjes op de boerderij en bovendien krijgt iedereen een verrassing mee naar huis.
Hooibalen worden geperst van gras dat 4 à 5 dagen van te voren wordt gemaaid. De balen liggen verspreid door het weiland en worden tijdens de hooidag op een platte kar achter een trekker opgestapeld. De dag wordt begeleid door ervaren mensen en een speciale fitnessinstructeur zorgt voor een goede warming up en uitleg van de juiste hooibouw-techniek. Er wordt veel afgewisseld, zodat er genoeg tijd is om te ontspannen tussen de werkzaamheden door en te genieten van de omgeving. Gezinnen met kinderen zijn ook van harte welkom om kennis te maken met het leven op de boerderij en kinderen kunnen bovendien hun melkdiploma halen.
Vers gras is natuurlijk het aller-lekkerst, maar wanneer de koeien in de winter op stal staan, is hooi duurzaam voer, omdat het veel energie bevat. Ook zorgt hooi voor een betere gezondheid van de koe en komt het bovendien van het eigen land, waardoor het dus beter voor het milieu is. Door de wisselvalligheid van het Nederlandse weer en het vele werk, is hooien echter niet eenvoudig voor de boer. De Natuurhoeve stimuleert het gebruik van hooi bij haar veehouders en helpt door middel van het organiseren van hooidagen. Dit sluit aan bij de ambitie van de Natuurhoeve om met het programma ‘Duurzame Weidezuivel’ samen met haar melkveehouders te komen tot de allerlekkerste, duurzame zuiveltoetjes. Door mee te helpen met het binnenhalen van het hooi genieten deelnemers van een gezellige middag in de buitenlucht en dragen zij bovendien bij aan het welzijn van de koeien.
Datum: zaterdagmiddag 6 juli van 14.00 tot 18.00 uur (inclusief een borrel en toetjes aan het eind).

LET OP: Omdat we het hooi alleen binnen kunnen halen als het hooi droog genoeg is, maken wij op woensdag 3 juli op de website bekend of de hooidag definitief door gaat. Deelnemers ontvangen dan ook per e-mail de bevestiging met nadere informatie en een routebeschrijving. Mocht het vanwege het weer niet door gaan, dan zullen later in de zomer een nieuwe datum prikken.

6 juli 2013 14:00

Locatie: Boer John Benschop in Haastrecht
Inschrijven is mogelijk via het inschrijfformulier via www.duurzameweidezuivel.nl