Excursie Heemschut Fryslân langs Friese stadsboerderijen

In het kader van het Jaar van de Boerderij organiseert Heemschut Fryslân op zaterdag 18 mei een interessante excursie langs fraaie monumentale stadsboerderijen in de Friese steden IJlst, Sloten en Hindeloopen.

De excursie start dit jaar vanaf het station van Heerenveen. Vanaf Heerenveen zullen de deelnemers per touringcar naar IJlst worden gebracht, waar na aankomst eerst koffie/thee plus wat lekkers zal worden genuttigd. Vervolgens wandelen we naar twee interessante boerderijen aan de rand van de stad, die zijn herbestemd tot woonboerderij naar een ontwerp van Jelle de Jong Architekten. Hier bekijken we de boerderijen vanuit het perspectief van ontwerpers en architecten en krijgen we uitleg van Wytze Bouma en Kees de Haan, beide werkzaam bij dit Friese architectenbureau. Jelle de Jong Architekten heeft in de afgelopen 20 jaar flinke expertise opgebouwd in het herbestemmen van boerderijen tot woonhuis.

Na ons bezoek aan IJlst reizen we door naar het Friese stadje Sloten, waar we zullen lunchen in restaurant De Mallemok dat is gevestigd in een stadsboerderij uit 1822. Na een stadswandeling door het centrum van Sloten - waarbij we nog langs een andere fraaie stadsboerderij zullen komen – reizen we met de touringcar naar Hindeloopen. Onderweg vertellen we u meer over de ontstaans– en ontwikkelingsgeschiedenis van de drie Friese steden. Zeer verrassend in het stadsbeeld van Hindeloopen zijn de zes stadsboerderijen van het stelptype, waarvan er vier als rijksmonument zijn aangemerkt. Tijdens een stadswandeling van anderhalf uur zullen we enkele van deze stadsboerderijen bezichtigen en uiteraard ook langs andere interessante bezienswaardigheden komen, waarbij we tussendoor kort pauzeren en koffie/thee zullen drinken in Hotel ‘De Stadsboerderij’. Na afloop van deze stadswandeling zit de excursie langs stadsboerderijen in drie van de elf Friese steden er al weer op en reizen we terug naar station Heerenveen (aankomst ca. 17:45 uur).

Vertrekpunt: Station Heerenveen
Tijd: 09:40-17:45 uur

09:40 uur Verzamelen in de hal van station Heerenveen (Parkeren: o.a. P+R Stationsplein)
- Aankomst trein vanuit Zwolle: 09:34 uur
- Aankomst trein vanuit Leeuwarden: 09:26 uur

09:50 uur Vertrek vanuit Heerenveen, station NS, per touringcar

17:45 uur Aankomst in Heerenveen, station NS
- Vertrektijd trein naar Zwolle: 18:00 uur
- Vertrektijd trein naar Leeuwarden: 18:00 uur

Aanmelding
Kosten van de excursie bedragen € 45,00 voor leden en € 50,00 voor niet-leden.
U kunt zich aanmelden door middel van het aanmeldingsformulier op de website van Heemschut:
www.heemschut.nl/nl/erfgoedexcursies-en-evenementen/friesland/excursie-f...

18 mei 2013 09:40

Website Heemschut
Twitter: @HeemschutFrl