Dag van de (agrarische) herbestemming

Inspirerende excursie langs herbestemd agrarisch erfgoed in de Kop van Noord-Holland

Wij nodigen u van harte uit voor de excursie op de Dag van de Herbestemming op vrijdag 13 september a.s.
Om 8.30 uur vertrekt de bus vanaf Cultuurcompagnie Noord-Holland in Alkmaar (Bergerweg 1), die u meeneemt op excursie langs voorbeelden van herbestemd agrarisch erfgoed in de Kop van Noord-Holland. Om15.15 uur zet de bus u weer af bij de Cultuurcompagnie Noord-Holland in Alkmaar.

Programma

8.15 uur
Verzamelen in de hal op de begane grond van Cultuurcompagnie Noord-Holland, Bergerweg 1, Alkmaar
8.30 uur
Vertrek bus
8.50 uur
Zorgboerderij De Hulst, Oterleek: voormalige stolp die getransformeerd is tot zorgboerderij voor ouderen met dementie. Aan deze beeldbepalende historische stolpboerderij met twee bestaande schuren zijn drie nieuwe schuren met woonbestemming toegevoegd. Toelichting door architect Jurgen van der Ploeg van FARO architecten.
In verband met privacy van de bewoners kunnen we De Hulst helaas niet bezichtigen, wel bekijken vanuit de bus.
10.00 uur
DoggRIJ, Den Helder: transformatie van een stolp tot een justitiële jongereninrichting. Van de in erbarmelijke staat verkerende boerderij kon uiteindelijk alleen de houten hoofddraagconstructie gered worden van de sloop; deze draagt nu een nieuwe stolp met moderne elementen.Toelichting door behandelcoördinator Janne Dekker.
In verband met privacy van de bewoners kunnen we DoggRIJ helaas niet bezichtigen, wel bekijken vanuit de bus.
10.55 uur
Fruithandel Rustenburg, Lutjewinkel: particulier initiatief voor herbestemming van een stolp met vier vierkanten met in het midden een grote koelcel voor Fruithandel Rustenburg. Rondleiding door eigenaar Erwin Rustenburg.

12.00 uur
Lunch bij bollenschuur Preijde, Breezand: nog her te bestemmen stellingschuur, één van de objecten van Herbestemming-NH 2013

12.30 uur
Presentaties stand van zaken van de objecten van Herbestemming-NH 2013
Bollenschuur Preijde, Breezand
Jazz-stolp, Den Oever
Huize Brakenstein, Texel
13.15 uur
Presentatie Jurgen van der Ploeg over herbestemming van stolp naar zorgboerderij De Hulst Oterleek
13.45 uur
Bezichtiging Preijde bollenschuur
14.30 uur
Bus vertrekt richting Alkmaar
15.15 uur
Aankomst in Alkmaar

Meldt u zich direct aan voor de Dag van de Herbestemming op 13 september a.s., de Herbestemmingsbus heeft maar een beperkt aantal plaatsen!

Volg Herbestemming NH op Twitter: @HerbestemmingNH
info [at] herbestemming-nh.nl
www.HERBESTEMMING-NH.nl

Herbestemming Noord-Holland
Herbestemming geeft leegstaande, karakteristieke gebouwen een nieuwe kans en inspiratie voor de omgeving. Provincie Noord-Holland wil haar rijke culturele erfgoed, waaronder monumenten, behouden en toegankelijk maken. Het draagt bij aan de aantrekkelijkheid van de omgeving voor bewoners, bezoekers en ondernemers en geeft een gebied een eigen identiteit. Het programma Herbestemming Noord-Holland stimuleert herbestemming niet alleen in financiële zin, maar ook door omwoners, gemeenten en ontwikkelaars bij elkaar te brengen.

13 september 2013 (Hele dag)

www.HERBESTEMMING-NH.nl, info [at] herbestemming-nh.nl