Boekpresentatie en Open dag in Langbroek

Presentatie boekje
Natuur wandel- fietsroute Landgoed Sandenburg te Langbroek

Klaas Soethout biedt om 11 uur aan Henk Achterberg, de 6e generatie op het stamslot van deze familie, zijn unieke boekje van 64 pagina's aan. Naar keuze is de route 1.5 km, 5 km of 10 km lang. (De route loopt nabij het klompenpad van de 'Gerrit Achterbergroute' n.a.v. het boek van journalist Wim van Amerongen.) In dit boekje over het gebied Sandenburg worden de aanwezige bomen, planten en dieren beschreven. Aan de orde komen de schaapskooien, de moderne veehouderij van Achterberg's boerderij 'Het Boompje' aan de Gooijerdijk, die precies op de unieke grens van noord en zuid Nederland ligt. De temperatuursom, de groei en beworteling, beregening van grasland en gazons. Het ontstaan van het Coopenlandschap vanaf 1122 door de ontginning van het moeras, die nog zichtbaar is. De grienden essenhakhout. Het Poortje van Groenestein, kasteel Sandenburg, kasteel Walenburg.

De presentatie vindt plaats op de boerderij 'Het Boompje' met zijn karakteristieke voorgevel en topgeveldecoratie gelegen op de kruising van de Groenesteinsesteeg en de Buntlaan.
Bezoekers kunnen tot 12.30 uur vrij rondkijken op dit moderne bedrijf met 100 zwartbonte melkkoeien. De kafjes in de iglo's, het jongvee, de robotmelkstal en de computersignalering. Er loopt een stier rond, die gebruikt wordt indien de KI te weinig resultaat biedt. 10% Van de koeien bestaat nu uit Brown Swiss, omdat deze sterker beenwerk en klauwen hebben en een hoger eiwitgehalte in de melk. Geniet van het voederen met de shovel en de voermengwagen, waarin het voer wordt klaargemaakt.
In september zitten er vaak 2 ooievaars in de wei naast het bedrijf die 's nachts op het dak klepperen.
Indrukwekkend is hoe anno 2013 het voer wordt klaargemaakt. De frisse gezonde maaltijd wordt samengesteld met grote machines. Het mengsel bevat kuilgras, mais, bierbostel, inlandse pulp, sojaschroot, geplette tarwe, krijt en mineralen.

Het boekje is ter plekke verkrijgbaar voor 5 euro. De opbrengst is voor het kleinschalige ontwikkelingsproject 'Read' in Zuid-India, waarvoor de auteur en zijn vrouw zich reeds jaren inzetten, met o.a. microkredieten. Zie http://www.sahaya.eu/nl.html.

14 september 2013 10:30

Locatie: Boerderij "Het Boompje" Gooijerdijk 17, 3947 NA Langbroek.
Meer informatie:
Klaas Soethout (N C J, dierenarts), Irenelaan 23, 3947 MK Langbroek, 0343-561261, ncj.soethout [at] hccnet.nl